Recepty – vánoční cukroví

Milé čtenářky a čtenáři, v adventním čase se objevuje otázka pečení cukroví. Starosti nám ovšem může dělat jeho kalorická hodnota, přitom vánoční cukroví může být relativně dietní a dobré. Dovolte několik osvědčených receptur, aby náš vánoční stůl zazářil. <br> Přeji Vám klidné vánoce a dobrou chuť!! <br><br> <b>Slunečnicové placičky</b> (60kusů, 1 kus-80 cal)<br> 50 gr hnědého cukru<br> 150 gr medu<br> 250 gr másla<br> 250 gr hladké mouky<br> špetka soli<br> nastrouhaná citrónová kůra<br> 2 lžičky mleté skořice<br> ½ lžičky mletého kardamonu (můžeme nahradit zázvorem)<br> 1 vejce<br> 200 gr slunečnicových semen<br> 2 lžíce smetany ke šlehání<br> propracujeme 150 gr másla a cukru, 25 gr medu, koření a vejce<br> dáme na dvě hodiny odležet do chladu<br> svaříme smetanu a slunečnicová semena, med a 100 gr másla předehřejeme troubu na 180 stupňů<br> těsto vyválíme na 4 mm plát<br> vypichujeme koláčky, klademe na vymaštěný plech<br> 1 lžička medové hmoty se smetanou<br> pečeme 10-15 minut<br> <br><br> <b>Čokoládová kostka s ovocem</b> (pro 6 osob, porce-170 cal)<br> velké porce<br> 200 gr hořké čokolády<br> 6 plátků želatiny<br> 12 gr agaru<br> 200 ml nízkotučné smetany ke šlehání<br> 1 polévková lžíce umělého sladidla<br> 100 gr malin (případně i jiné ovoce)<br> ½ manga<br> hořké kakao<br> želatinu změkčíme ve studené vodě<br> v hrnci ohřejeme šlehačku, přivedeme k varu, stáhneme, nevaříme!!<br> přidáme želatinu a agar, zamícháme a rozpustíme<br> čokoládu také rozpustíme, necháme 5 min odpočívat, mícháme vmícháme do hladka, rozdělíme na dvě poloviny jednu polovinu do formy, poklademe ovocem, přidáme zbývající polovinu nařezanou na kostky dáme do ledničky, chladíme minimálně 4 hodiny, vychlazené posypeme hořkým kakaem <br><br> <b>Nízkoenergetické slepované moka knoflíčky</b> (80kusů, 1kus-30cal)<br> 2 bílky<br> 130 gr cukru<br> ½ lžíce citrónové šťávy<br> 70 gr mletých lískových ořechů<br> 100 gr mletých mandlí<br> 1 a ½ lžíce instantní kávy<br> 30 gr hořká čokoláda<br> 40 gr másla<br> 50 gr moučkového cukru<br> 2 lžíce kávového likéru<br> troubu předehřejeme na 160 stupňů<br> z bílků, cukru a citrónové šťávy vyšleháme sníh<br> vmícháme všechny oříšky, 80 gr mandlí, kávu<br> plech vyložíme papírem na pečení klademe lžičkou na kopečky pečeme 15 minut, necháme vychladnout rozpustíme čokoládu, utřeme máslo s moučkovým cukrem a kávovým likérem krémem spojujeme knoflíčky, posypeme zbytkem mandlí