Základní doporučení

Obecně platí ohledně „správného“ stravování řada předsudků a omylů. Zdravá výživa nemá nic společného s jednostranným jídelníčkem, zakázanými potravinami či počítáním kalorií.

Lidé s poruchou příjmu potravy mají jídlo spojené se strachem, s kontrolou svého vzhledu, tělesné hmotnosti. Neustálé zabývání se jídlem zvyšuje úzkost a také sklon k extrémnímu stravovacímu chování. Důsledkem bývají různé redukční diety, hladovky, záchvaty přejídání.

1. Jídelníček by měl být pestrý a vyvážený

Jedině tak můžeme svému tělu dodat všechny potřebné látky. Některé potraviny jako ovoce, zeleninu, obiloviny a mléčné výrobky potřebujeme každý den, jiné jako maso (všeho druhu) je také pro zdravou výživu důležité i když není nutné v každodenním jídelníčku. Při vašem výběru by neměly existovat povolené a zakázané potraviny, jde pouze o to, čeho jíme více a čeho méně.
Nevyváženým a stereotypním jídelníčkem nemusíme zajistit tělu příjem všech důležitých látek Také tím zvyšujeme náš pocit nepohody z jídla, zvýšená kontrola pak často vede k anorektickému snižování tělesné hmotnosti či k rozvoji a udržování záchvatů přejídání a případně zvracení u bulimie.

 2. Jíst bychom měli pravidelně

Je velkým omylem domnívat se, že pokud budu jíst pravidelně (optimálně pětkrát denně), bude vždy přibírat na váze. Pravdou je, že takto dovolím svému tělu dobře hospodařit s přijatou potravou a pokud budu jíst přiměřeně svému věku a své denní aktivitě, budu se cítit dobře a na váze se to neprojeví (nemluvím teď o jídelníčku pro lidi s podváhou, kteří trpí mentální anorexií, zde je ovšem podstatný výběr porcí a jejich velikost).
Vynecháváním jídel přes den (snídaní, obědů i večeří) působím nevhodně na svůj metabolismus. I když si nemusím vždy uvědomovat pocit hladu, tělo strádá a dochází k fyzickým i duševním potížím – zvýšená únava, podrážděnost. Výrazně se tak zvyšuje riziko přejídání.